Tradice, poctivost a vášeň - Naši oblíbení vinaři

Tradice, poctivost a vášeň - Naši oblíbení vinaři

V našem posledním blogu jste se mohli dočíst o tom jak jsme založili obchod Yvíno a o naši cestě za vínem na Sardinii. Tentokrát vám chceme povědět více o historii těchto vinařství. O tom, kdo za nimi stojí, a o tom jak vyrábějí prvotřídní vína, které si u nás můžete koupit.

 

Naše vinařství na mapě Sardinie

 

Cantina Del Vermentino - Monti

Cantina del Vermentino - Monti je významné sardinské vinařství, ležící v oblasti Gallura. Díky ideálním podmínkám pro pěstování Vermentina se tato oblast stala proslulá svými vynikajícími víny mimořádné kvality. Dnes je to jedna z nejvýznamnějších vinných oblastí na Sardinii. Výbornou kvalitu vín z této oblasti značí i to, že vína se zde pěstují pod prestižním označením Vermentino di Gallura DOCG. Toto označení garantuje původ z Gallury a nadřazenou kvalitu. Cantina del Vermentino - Monti vyrábí několik vín s označením DOCG.

V roce 1956 se 22 prozíravých vinařů z oblasti Gallura spojilo a založili uskupení Cantina sociale del vermentino, aby zaručili pečlivost a korektní postupy zpracování nejkvalitnějších hroznů z Gallury. Dnes vinařství zpracovává hrozny z asi 500 hektarů vinic.

Vína z Cantina Del Vermentino - Monti najdete tady

 

Vinicola Cherchi

Vinařství Vinicola Cherchi vzniklo díky entuziazmu a vytrvalosti vinaře Giovanniho Cherchi, který vinařství v roce 1970 založil. Chtěl vyrábět víno typické pro svou domovskou oblast Usini, kvůli jeho jedinečným vlastnostem.

Díky jeho vizionářství a touze experimentovat Giovani Cherhi znovu objevil a rozšířil starověkou sardinskou odrůdu Cagnulari. Kromě toho se také zasloužil o zlepšení kvality Vermentina a byl jedním z prvních kdo uvedli na trh Vermentino di Usini. Giovanni Cherchi je proto považován za průkopníka pěstování a zpracovávání vína na Sardinii.

Vinařství Cherchi se dnes dále předává v rodinně. Vicnice Cherchi se rozkládají na kopcích poblíž Usini, ve výšce asi 200 m.n.m. Různorodé podloží umožňuje vinařství vypěstovat hrozny s různými vlastnostmi a vyrobit tak unikátní, vyvážená, kulatá vína.

Vína z Vinicola Cherchi najdete tady.

 

Poderi Parpinello

Poderi Parpinello se nachází poblíž přímořského města Alghero. Vinařství se předává už po tři generace a v současné době ho řídí otec Giampaolo Parpinello a syn Paolo. Vinařství Parpinello využívá roky zkušeností s pěstováním kvalitních hroznů, nejmodernější dostupné vinařské technologie a přitom se stále snaží zachovat jedinečnou povahu vín tak, aby vytvořili co možná nejkvalitnější vína s unikátními vlastnostmi.

Vinice se rozkládají na vápencovém, pískovcovém a smíšeném podloží což je perfektní kombinace  pro zajištění vysoké kvality vína. Díky kreativitě, vášni a více než 50 let zkušeností Giampaola Parpinella se můžete spolehnout, že vína od vinařství Poderi Parpinello jsou vždy vynikající a špičkové kvality.

Vína z Poderi Parpinello najdete tady.

 

 

Cantina Santa Maria La Palma

Santa Maria La Palma je typické, proslulé sardinské vinařství. Vinné révy tohoto vinařství se nacházejí v severozápadní části Sardinie poblíž města Alghera. Vinařství pěstuje hrozny na 700 hektarech půdy a produkuje širokou paletu výborných vín.

Historie vinařství sahá až do roku 1946. V poválečné době byla půda oblasti Nurra rozdána zemědělcům. Schopní, pracovití vinaři a zemědělci se půdy chopili a brzy si všimli, že je půda ideální pro pěstování vína, zejména odrůd Vermentino a Cannonau. V roce 1959 sto vinařů spojilo síly a založili vinařství Santa Maria La Palma. Vinařství od té doby získalo velmi dobrou pověst a dodnes produkuje skvělá, kvalitní a typická vína.

Vína z Santa Maria La Palma najdete tady

Komentáře 0

Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny