Jak jsme do Česka přivezli víno ze Sardinie a založili obchod Yvíno

Jak jsme do Česka přivezli víno ze Sardinie a založili obchod Yvíno

Zhruba před rokem jsme měli vizi založit v Česku obchod s vínem a specialitami z ostrova Sardinie. V té době jsme jezdili na Sardinii i s našimi spolucestovateli několikrát do roka. Je to ostrov, který milujeme a tak jsme předávali naše znalosti a vášeň pro Sardinii dál.

Pokaždé, když cestujeme, ať už na Sardinii nebo jinde, rádi poznáváme místní kulturu a ochutnáváme místní kuchyni a víno. Sardinie je rozhodně místem, kde se vynikající jídlo a víno považuje za velmi podstatnou součást spokojeného života. Výborné sardinské víno jsme si my i naši spolucestovatelé oblíbili.

 

 

V únoru tohoto roku jsme vyrazili na Sardinii nakoupit víno od našich oblíbených vinařů. Na začátku celé akce jsme museli překonat mnoho překážek a nepříjemností. V den odjezdu jsme na poslední chvíli vyřizovali papírování celního úřadu, ale naštěstí jsme těsně stihli trajekt z Livorna na Sardinii.

 

 

Naši první zastávkou na Sardinii bylo vinařství Cantina del vermentino Monti. Vína z tohoto vinařství pijeme více než deset let. V Monti jsme se seznámili s velmi milými, poctivými lidmi, kteří za vinařstvím stojí. Ochutnali jsme mnoho vín a byli jsme nadšeni. 

Poté co jsme objednávku vyřídili, vysokozdvižný vozík naložil s těžkým úsilím víno do našeho auta. Bohužel nastal nepříjemný moment ve chvíli, kdy jsme zjistili, že se stala chyba v systému celní zprávy. Skoro 300 lahví vína jsme museli z auta ručně vyložit. Naštěstí jsme měli po ruce ochotného skladníka. Po dvou dnech se chyba v systému opravila a tak jsme znovu zajeli do Monti, naložili auto vínem a zase se nám vrátil ztracený optimismus. Konečně to začalo vypadat jako by se to skutečně mohlo podařit a odvezeme si domů auto plné vína.

Další vinařství, ve kterém jsme nakoupili, se jmenuje Vinicola Cherchi. Drncavá cesta přes vinice do tohoto vinařství se nakonec velmi vyplatila. Osobně jsme poznali a spřátelili se s majiteli tohoto malého vinařství a když jsme ochutnali jejich víno, potvrdili jsme si, že o něj nemůžeme náš obchod ochudit. Na vína z Cherchi jsme velmi hrdí. Jsou to osobitá, ušlechtilá vína a považujeme je za jedny z našich nejlepších.

Také jsme se zastavili v jednom z našich nejoblíbenějších vinařství, kde už jsme minulý rok absolvovali prohlídku celého tohoto vinařství. Řeč je o vinařství Poderi Parpinello. Z Parpinella jsme přivezli řadu špičkových vín, včetně například vín vyrobených z vzácné, prastaré vinné odrůdy Torbato a vynikajícího Cagnulari DOC.

Poslední vinnou zastávkou bylo vinařství Santa Maria La Palma. Je to proslulé vinařství poblíž Alghera, které vyrábí celou řadu našich oblíbených vín. Ze Santa Maria La Palma jsme přivezli širokou škálu vín od šumivých vín Akenta a Aragosta, přes vína le Bombarde, která se jmenují podle námi často navštěvované stejnojmenné pláže, až po naše milované vermentina jako Blu a Papiri.

Také jsme přivezli sardinské speciality třeba z místního podniku Su Guttiau, který se při výrobě svých produktů drží tradičních sardských postupů a kvalitních, přírodních surovin.

Možná jsme mohli víno objednat a nechat si ho dovézt, ale zvolili jsme si tuto cestu, protože nám na víně, které prodáváme hluboce záleží. Chtěli jsme mít jistotu, že víno které prodáváme je vynikající a té nejlepší kvality. Chtěli jsme osobně navštívit vinařství kde bylo víno vyrobeno, vinice kde hrozny vyrostly, vidět sudy, ve kterých víno zrálo a ze všeho nejvíce osobně poznat vinaře, kteří výrobě vína zasvětili svůj život a vložili do vína své srdce.

Dodnes se nám to zdá trochu jako zázrak, že se naše první cesta za vínem povedla a jsme nesmírně vděční za to jak vstřícní a laskavý vinaři na Sardinii jsou. Jsme vděční za to, že vám dnes můžeme nabídnout vynikající víno a speciality z našeho milovaného ostrova Sardinie.

 

 

A ještě pár fotek na závěr z naší cesty…

Komentáře 0

Napsat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny